Het Woudagemaal in werking

De magistrale beleving van de kracht van stoom en water, dat is het Ir. D. F. Woudagemaal in werking. Wanneer het waterpeil te hoog staat of tijdens de draaidagen wordt het Woudagemaal in werking gezet. Tijdens de spaarzame dagen dat het gemaal in werking is worden machinisten in de praktijk opgeleid om het Woudagemaal te kunnen bedienen. Het Wetterskip Fryslân organiseert deze dagen om het gevoel bij het Woudagemaal tot leven te brengen. De draaidagen zijn een bijzonder gezicht. Wilt u het Woudagemaal in werking met eigen ogen aanschouwen? Houdt dan onze agenda in de gaten voor de aankomende draaidagen.

 

Het Woudagemaal in werking: vroeger en nu

Al bijna 100 jaar zorgt het Woudagemaal voor de bescherming van Friesland tegen hoog water. In 1913 werden de eerste plannen gemaakt om het stoomgemaal in Lemmer te bouwen. Het gemaal moest de sluizen en windmolens bijstaan in het afvoeren van overtollig boezemwater. In 1920 werd het gemaal officieel geopend. In 1966 kreeg het Woudagemaal ondersteuning van het Hooglandgemaal in Stavoren. Ondanks dat ieder gemaal natuurlijk een bijzondere rol heeft, blijft het Woudagemaal extra bijzonder omdat het Woudagemaal het grootste nog functionerende Stoomgemaal ter wereld is. Mede dankzij dit feit werd het Woudagemaal in 1998 benoemd is tot één van de 10 UNESCO werelderfgoederen van Nederland. Ook de bijzondere architectuur en de culturele en historische waarde van het gemaal speelden een belangrijke rol in deze benoeming.

 

Tot op de dag van vandaag zou Friesland niet hetzelfde zijn zonder de aanwezigheid van het Woudagemaal. Het oude stoomgemaal werd vernoemd naar Ir. Dirk Frederik Wouda. Ten tijde van de bouw werd hij hoofdingenieur van de Provinciale Waterstaat. Samen met met Ir. J. C. Dijxhoorn ontwierp Ir. Dirk Frederik Wouda het gemaal. Zo ontwierp Dirk Frederik Wouda het gemaal in stijl van de Amsterdamse School terwijl Ir. Dijxhoorn zich bezig hield met het berekenen van de werktuigbouwkundige installaties in het gemaal. Ook tijdens de draaidagen van het Woudagemaal stapt u deze wereld van techniek en werktuigbouwkunde binnen en kunt u met eigen ogen de werking aanschouwen. Voor jong en oud wordt de techniek achter het gemaal begrijpelijk uitgelegd. Het gemaal heeft maar liefst 6 uren nodig om maximaal op stoom te komen en op volle toeren te draaien. Het gemaal treed natuurlijk niet alleen voor opleidingsdoeleinden in werking, maar ook preventief. Wanneer er langdurig veel regen valt of wanneer het aanhoudend stormt wordt het gemaal in werking gezet. Daarmee bewijst het Ir. D.F. Woudagemaal nog altijd zijn waarde voor de inwoners van Friesland.

 

Het Ir. D. F. Woudagemaal is een populaire plek als museum, maar ook voor andere gelegenheden wordt het Woudagemaal graag ingezet. Bijvoorbeeld als unieke trouwlocatie of vergaderlocatie. Bekijk voor alle mogelijkheden onze arrangementenpagina. Ook scholen komen graag naar het Woudagemaal als leerzaam uitje voor basis of voortgezet onderwijs. Houdt daarvoor onze agenda in de gaten of schrijf u in voor de nieuwsbrief. Op die manier bent u als eerste op de hoogte wanneer het Woudagemaal in werking is.