Architectuur

 

Het Woudagemaal beschikt over een bijzondere architectuur. Ir. Dirk Frederik Wouda heeft dit destijds ontworpen, hij gaf het Woudagemaal een strak en sober karakter. De horizontale gevelindeling en de gevelversieringen dragen bij aan dit prachtige karakter.

 

De machinehal van het Ir. D. F. Woudagemaal

De stalen spanten, natuursteen, eikenhout, uitgekiende kleuren en veel sierranden zorgen voor deze unieke uitstraling van de machinehal. Ook het interieur van de machinehal dragen de overduidelijke eigenschappen van het zogeheten rationalisme. Het rationalisme was de voorloper van de Amsterdamse School en volgde de ideeën van architect H.P. Berlage. 

 

De schoorsteenpijp van het gemaal

Een grote overeenkomst tussen het Rationalisme en de Amsterdamse school is het gebruik van bakstenen, en naast dat deze veel gebruikt zijn in de machinehal is dit gebruik ook te zien in een ander bouwwerk bij het gemaal. Het Woudagemaal bestaat namelijk uit de machinehal en het ketelhuis met daarnaast een imposante zestig meter hoge schoorsteenpijp. De grote machinehal (62 x 15 m) wordt gedekt door een langgerekt zadeldak met aan weerszijden drie lagere dwarskappen. Het ketelhuis (32 x 15 m) heeft een zadeldak met lichtkap. Architectonisch en technisch is het Woudagemaal een goed onderhouden monument uit de eindperiode van het stoomtijdperk. Tijdens een rondleiding door het Woudagemaal kunt u de bijzondere architectuur met eigen ogen bewonderen.