afbeelding laatste nieuws

Woudagemaal drie dagen onder stoom, publiek weer welkom

Wetterskip Fryslân brengt het Ir. D.F. Woudagemaal in Lemmer op 26, 27 en 28 oktober 2021 onder stoom om het bedienende personeel in de praktijk op te leiden. Dit keer vinden de draaidagen met publiek plaats. Belangstellenden die vorig jaar een ticket reserveerden hebben hun voucher inmiddels kunnen omboeken naar een nieuwe datum en tijdstip. Vanaf 7 oktober heeft iedereen de kans om een ticket te bestellen om het UNESCO Werelderfgoed in werking te bekijken.

 

Ticket reserveren

U kunt het bezoekerscentrum en het UNESCO Werelderfgoed Woudagemaal alleen bezoeken door vooraf online een ticket te bestellen via Het Woudagemaal - online tickets voor een gewenste datum en starttijd. De online ticketverkoop heeft tijdvakken met een beperkt aantal bezoekers. Per tijdvak kunnen zich maximaal 20 personen aanmelden. Om bij de draaidagen aanwezig te kunnen zijn, vragen wij u bij binnenkomst naar uw coronatoegangsbewijs middels de coronacheck-app of de papieren versie.

 

Opleiden machinisten en stokers

Wetterskip Fryslân brengt het Ir. D.F. Woudagemaal jaarlijks twee keer onder stoom om het bedienende personeel in de praktijk op te leiden en zo de bedrijfsvoering van het stoomgemaal te kunnen garanderen. Tot op de dag van vandaag heeft het gemaal een belangrijke functie in het waterbeheer. Bij extreem hoogwater zorgt het nog steeds voor droge voeten in Fryslân. Koningin Wilhelmina opende het Woudagemaal op 7 oktober 1920.

 

Waterbeheer en klimaatverandering

Het verhaal van het Friese waterbeheer en de gevolgen van de klimaatverandering staat centraal in de nieuwe expositie in het bezoekerscentrum. Bezoekers maken op een interactieve manier kennis met dilemma’s en vraagstukken waar niet alleen het waterschap, maar ook de maatschappij voor aan de lat staat. Daarnaast kunnen ze ontdekken welke duurzame en klimaatbestendige keuzes ze zelf kunnen maken. Na de rondleiding door het Woudagemaal is een wandeling via de landschapsroute de moeite waard. Via deze route kunnen belangstellenden genieten van de bijzondere architectuur en techniek van het stoomgemaal en de prachtige omgeving waar alle facetten van het waterbeheer zichtbaar zijn.